При положение, че Саудитска Арабия, която отрича да има нещо

...
 При положение, че Саудитска Арабия, която отрича да има нещо
Коментари Харесай

Напрежението около Саудитска Арабия може да засегне целия свят

 При състояние, че Саудитска Арабия, която отхвърля да има нещо общо с неочакваното изгубване на изтъкнатия публицист Джамал Кашоги, дава обещание да отблъсне всички старания за интернационално отмъщение, то това усилва възможностите за ескалиране на рецесията, която да се популяризира из целия свят, написа в собствен разбор CNBC.
В неделя светът реагира на изгубването на Джамал Кашоги, публицист от Washington Post и критик на саудитското държавно управление, заплашвайки кралството, че казусът ще има последици. Подозира се, че журналистът е бил хванат в саудитското консулство в Истанбул.

Правителствата на Англия, Франция и Германия в неделя приканиха за „ надеждно следствие, с цел да се откри истината за случилото се, да се разпознава кой носиотговорност за изгубването на журналиста и да се потърси пояснение по проблема “.Въпреки че Саудитска Арабия изрично отхвърля да има нещо общо с изгубването на Кашоги, догатките са точно такива, като Турция даже съответно уточни, че журналистът може да е погубен от саудитски оперативни лица.

За момента единствено съмненията са задоволителни, с цел да застрашат деликатно направените проекти на Саудитска Арабия да реформира стопанската система си и да излъска имиджа си в чужбина.

Джонатън Шанзър от основаната във Вашингтон Foundation for Defense of Democracies призовава за нерешителност поради неналичието на доказателства против Саудитска Арабия, поставяйки под подозрение турското разузнаване, което сочи като отговорен точно арабската страна.

Според информация от през вчерашния ден кралството ще отговори на възможни стопански наказания, подхванати от други страни по случая. В същото време обаче от ден на ден западни компании и държавни управления анулират изявите си на идната среща на високо ниво в Рияд.
 
Сред предстоящите високопоставени посетители, които към този момент обявиха, че няма да участват на събитието, на което би трябвало да се показват благоприятни условия за вложение в кралството (Future Investment Initiative), са Джейми Даймън от JPMorgan Chase, Бил Форд от Ford Motor и Дара Косровшахи от Uber. 

Анализаторите настояват, че опитът да се изолира кралството в интернационален мащаб не би било елементарен и би могло да докара до последствия за всички.

На доктрина ескалацията на напрежението може да докара до внезапно повишаване на цените на петрола, да преобърне мирния развой в Близкия Изток и да постави завършек на интернационалните старания за ограничение дейностите на Иран.

Администрацията на Тръмп упорства нападателно да се изтегли целия ирански нефт от пазара и разчита на Саудитска Арабия - един от най-големите производители на нефт в света, който добива по над 10 милиона барела дневно – да не лимитира добива си, с цел да не разреши повишаване на скъпата суровина.

Шанзър дава за образец офанзивите от 11 септември и съгласно него Съединени американски щати няма да работят прекомерно нападателно против саудитците.

" Исторически видяно, даже и в най-лошите моменти водачите са намирали метод да преодолеят рецесията, тъй като и двете страни (САЩ и Саудитска Арабия) се нуждаят една от друга ", сподели Шанзър пред CNBC.

Миналата година Съединени американски щати и Саудитска Арабия подписаха 10-годишно съглашение за търговия с оръжия на стойност 350 милиарда $, укрепвайки съюза си, почнал още от Студената война.

Според Джонатън Шанзър както Русия и Китай не могат да прекратят връзките си макар забележителните разлики във връзка с външната им политика, по този начин би било мъчно Рияд да бъде изолиран от Съединени американски щати.

Междувременно енергийните анализатори деликатно наблюдават суровия нефт Брент, който се отдалечи от достигнатите върхове в последно време, само че остава покрай равнищата от към 80 $ за барел. Президентът Доналд Тръмп, който моли за „ тежко наказване “, в случай че Кашоги е бил погубен, желае саудитците да снижат цените на силата и да оказват помощ за компенсирането на иранския нефт.

„ Мисля, че в случай че напрежението ескалира доста бързо, петролът е очевидното оръжие, което Саудитска Арабия би трябвало да употребява, ако има ориентирано възмездие против кралството “, счита Джон Килдуф от Again Capital. Според него в случай че Саудитска Арабия бъде глобена, страната ще се погрижи всички да ги „ заболи “.

Килдуф предизвести още, че „ светът може да стане очевидец на интервал на неустойчивост в Саудитска Арабия, какъвто в никакъв случай до момента не е виждан ".

А съгласно Шанзър изгубването на Кашоги може да насърчи други страни да подхващат сходни дейности против диседентите.
По публикацията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР